Tot mai multi profesori sustin invatamantul online

E o provocare ca in Romania, o tara dominata de „traditie” – gresit perceputa si perpetuata de o majoritate zgomotoasa – sa inovezi in oricare dintre sistemele sale institutionale. Lipsa sau proasta gestionare a fondurilor, dar si de rezultatele slabe, accentueaza stagnarea, mai ales in zilele in care comparatia obsesiva cu „nivelul european” domina, pe buna dreptate, discursurile publice.

Inventivitatea proverbiala a romanului are, insa, un atu pe care nimeni nu-l contesta: tehnologia. Romania are „net bun”, ceea ce satisface foamea individuala de informatie, creand comunitati care impartasesc pasiuni sau teme de discutie comune. Curentul de opinie al mediului virtual este, insa, unul anti-institutional. Exista un permanent „noi versus ei”, o ridiculizare a sistemului care, desi induce dorinta de „mai mult” si „mai bine”, genereaza prea putine actiuni constructive.

Prezenta in Romania inca din 2009 si relansata recent intr-un nou format, reteauaEDU.ro este o platforma online care, mizand pe apetenta tinerilor pentru tehnologie, incearca sa le ofere acestora resursele necesare pentru a umple golurile aparute in sistemul educational. Platforma, insa, nu se prezinta ca o forma „alternativa” de educatie, ci ca o completare a ceea ce exista deja. In acest sens, dovada ferma este ca din ce in ce mai multe cadre didactice aleg si recomanda reteauaEDU.ro.

Am avut deosebita placere de a ma alatura acestei echipe in urma cu trei ani, odata cu demararea proiectului educational pe care scoala unde lucrez il desfasoara prin intermediul si cu sprijinul acestei retele. Ce inseamna pentru mine? O deschidere spre nou, spre modern.”, povesteste Daniela Ioana Giurgiu, profesoara de limba engleza la Liceul Teoretic „Pavel Dan” din Campia Turzii. „Traim intr-o era a tehnologiei in care comunicarea in mediul virtual capata o tot mai mare amploare, iar reteauaEdu.ro, este liantul care face posibila legatura dintre toti factorii implicati in acest proces: cadre didactice, elevi, parinti, colaboratori din toate colturile tarii si chiar din mediul extern. reteauaEdu.ro reprezinta viitorul sistemului educational si nu numai, un facilitator al comunicarii, al colaborarii si al interrelationarii sub toate aspectele si in toate directiile posibile. E locul in care te ‘simti acasa’ pentru ca iti pune la dispozitie toate instrumentele de care ai nevoie pentru a iti crea un spatiu de lucru interactiv, atractiv, pe gustul tau si al elevilor atat de greu de multumit in zilele noastre. Si nu in ultimul rand, o echipa de oameni inventivi, creativi, deschisi noului dar mai presus de toate, mereu dispusi sa te sprijine.”

Avantajul major al platformei este plierea acesteia pe cerintele individuale ale fiecarui utilizator. Pe reteauaEDU.ro isi pot face cont nu doar elevii, dar si profesorii si parintii, facilitand astfel interactivitatea, dar si monitorizarea si analizarea corecta a rezultatelor. Telul nu este acela de a-i impinge pe elevi in activitati extracurriculare pentru a compensa ceea ce nu au putut invatat in clasa, ci acela de integra platforma in activitatea educationala de zi cu zi. „reteauaEDU.ro este o dovada palpabila ca sistemul educational romanesc se racordeaza la cerintele de modernizare ale scolii secolului XXI. Promoveaza calitatea, incurajeaza performanta si sustine egalitatea de sanse pentru toate categoriile de educabili. Initiativele sale sunt centrate pe elev, dezvolta gandirea critica, colaborarea si autonomia in gandire”, declara Camelia Timofte, profesor la Scoala Gimnaziala „George Emil Palade” din Buzau.

Printre profesorii dedicati, pentru care apatia nu exista, nevoia de modernizare a invatamantului a devenit imperativa, iar reteauaEDU.ro ii ajuta in acest sens. Desi poate fi privita drept o simpla serie de meditatii la care elevii se duc cu placere si care nu ii costa nimic, platforma ofera mai multe facilitati. In parteneriat cu liceele, reteauaEDU.ro propune activitati precum organizarea de concursuri, realizarea unor clase virtuale comune sau dezvolatea unor proiecte de colaborari, dar si de provocari intre licee. In plus, reteauaEDU.ro va permite accesarea unor finantari prin fonduri nationale sau europene.

Am lucrat si testat diverse platforme de eLearning: AeL, Didactic.ro, EVEX, Moodle, Google Drive, Wand.education, Chamilo, Dokeos, Claroline” explica Mihaela Bostan, profesor-inginer la Colegiul Economic „Ion Ghica” si la Colegiul „Mihai Eminescu”, ambele din Bacau.Astfel am constatat ca platforma Moodle imi ofera un instrument complet si in continua actualizare pentru realizarea activitatilor curriculare si extracurriculare. Proiectele si concursurile locale, judetene si nationale sunt foarte usor de implementat pe aceasta platforma. Comunicarea se realizeaza foarte usor prin forumul de discutii, profesorii si elevii adaugand interventii si feedback.”

Atat interfata accesibila cat si numarul crescand de utilizatori aduc o viziune optimista asupra viitorului invatamantului romanesc, ale carui standarde reteauaEDU.ro spera ca le va creste considerabil.

Date de contact:
Nume: Maria Raicu
Functie: Pr
Email: maria.raicu@morethanpub.ro
Cuvinte cheie:
invatamant, educatie, reteaua EDU


Comunicat publicat de: MORE THAN PUB (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de MORE THAN PUB

A apărut „Fenomenul Trump şi America profundă” - singura carte scrisă în Europa despre politicianul anului

„Fenomenul Trump şi America profundă” este un volum unic, scris de către Mihai Neamţu, din care veţi afla lucruri neştiute despre un personaj atipic. „Preşedintele Trump e un liberal patriot care va marca decisiv viaţa politică din spaţiul euro-atlantic” – aceasta este recomandarea pe care o face profesorul Bogdan Călinescu, de la Institutul de Cercetări Economice şi Fiscale (IREF) Paris, cu privire la singura biografie…

Nu esti fericit/a? Consuma peste!

#Monden #Bucuresti Vizualizari: 34
Iata 4 motive mai putin cunoscute pentru care ar trebui sa mananci peste: Previne astmul Nutritionistii americani au  publicat un studiu in National Library of Medicine care demonstreaza ca pestele inclus in dieta copiilor poate sa previna aparitia astmului. Studiul releva ca riscul asmului in cazul celor mici este diminuat cu pana la 24% odata ce introduci in alimentatia acestora pesti precum: sardine, ton, macrou,…

Tabara coolturala din Insula de Smarald

#Turism #Bucuresti Vizualizari: 45
Brandul cultural BookLand a venit cu un concept unic, care imbina atmosfera taberelor vechi cu aventuri, programe educative, dar si multa distractie. Lansata acum 5 ani, Tabara Coolturala BookLand a facut cunostinta si cu Irlanda, poposind in Comitatul Galway abia in 2015. Succesul taberei a dus la repetarea experientei si in anul urmator, iar in 2017, intre 14 si 21 iulie, ajunge din nou pe…

Vara asta cei mici sunt pe val

#Monden #Bucuresti Vizualizari: 37
Atelierele creative dureaza aproximativ 90 min (cu pauza), fiind construite tematic de catre monitori calificati. Astfel, cei mici pot alege intre 3 ateliere distractive, unde vor fi fascinati de lucrurile noi pe care le vor invata: Astronomia si fizica pot fi distractive Astro Kids Club este gandit ca un atelier de Fun Science si astronomie distractiva, in care copiii au sansa de a descoperi secretele…

Daca e vineri, ne distram invatand. Experimente in care apa este principala vedeta in cel mai mare parc acvatic din Romania!

#Monden #Bucuresti Vizualizari: 34
Vinerea aceasta, 23 Iunie, intre 15:00 si 17:00 GrittyHub vine sa-i invete pe copii (si nu numai) cum apa poate fi uimitoare, nu doar cand ne zbenguim in piscina, demonstrand cate experimente se pot face cu ea.  „GrittyHub si-a propus sa devina clubul copiilor cu pasiuni pe bune! Obiectivul nostru central este antrenamentul psihologic inteligent si inovativ al caracterului la copii si parintii acestora. Cu…
Vezi profilul MORE THAN PUB