Tot ceea ce trebuie sa stii despre rovinieta online

#Transporturi #Bucuresti Vizualizari: 181

Traim vremuri in care taxele si impozitele din Romania sunt mai multe si mai diversificate. Din cauza faptului ca pierdem mult timp intre ghisee, timp pe care multi nu il au la dispozitie, s-a creat site-ul www.roviniete.ro, un site dedicat platii online a rovinietelor.

Site-ul www.roviniete.ro a fost conceput pentru a fi in folosul tuturor conducatorilor auto drept un instrument simplu, dar eficient de informare cu privire la taxa de utilizare a retelei de drumuri naționale din Romania – cunoscuta sub numele de rovinieta. In situatia in care conduci pe drumurile nationale din afara oraselor, rovinieta demonstreaza ca ai achitat acest tarif.

Scala Assistance, in parteneriat cu Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (C.N.A.I.R.) a pus la dispozitia conducatorilor auto cea mai usoara modalitate de achitare a tarifelor pentru utilizarea masinilor pe drumurile nationale si autostrazile din Romania si anume rovinieta online.
Este important sa stii valoarea rovinietei online, in baza carui temei legal ti se solicita, de catre cine, cui se adreseaza si de unde o putem procura? Tocmai de aceea am ales sa iti raspundem la toate aceste intrebari.

1. Cine trebuie sa isi achizitioneze o rovinieta online?
Rovinieta online trebuie achizitionata atat de soferii romani, cat si de cei straini, pentru toate autovehiculele inmatriculate care tranziteaza reteaua de drumuri nationale si autostrazi din Romania.

2. Cat costa o rovinieta online?
Pretul acesteia este stabilit in functie de tipul autovehiculului (A, B, C, D, E, F) si de perioada de valabilitate a ei (1, 7, 30, 90 de zile sau 12 luni). Pentru a afla exact cat costa rovinieta online, site-ul www.roviniete.ro iti pune la dispozitie un calculator si iti ofera posibilitatea de a o cumpara online, cu plata prin ordin de plata, card bancar sau internet banking prin BT24 – Banca Transilvania sau 24 Banking – BCR. Pretul afisat include T.V.A. iar livrarea este gratuita ditect pe adresa de e-mail.

3. Cine este scutit de plata unei roviniete?
Doar persoanele cu handicap care detin autoturisme adaptate handicapului, dar si persoanele care le au in ingrijire sunt scutite de plata acestei taxe si pot beneficia gratuit de rovinieta, conform legii nr. 448/2006. Persoanele care pot beneficia de aceasta gratuitate trebuie sa depuna o cerere la sediul primariei din localitatea de domiciliu sau la sediul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului din localitatea de domiciliu.

Cererea acestora trebuie sa fie insotita de actul de identitate, de documentul care atesta incadrarea in gradul de handicap si de certificatul de inmatriculare sau de cartea de identitate a autoturismului.

4. Ce faci daca pierzi dovada achizitiei unei roviniete?
Poate unul dintre cele mai mari avantaje ale platii rovinietei online consta in faptul ca daca ai pierdut chitanta, respective dovada platii rovinietei, poti intra in contul tau de pe site-ul www.roviniete.ro si poti printa o alta dovada sau o poti solicita direct operatorilor site-ului printr-o solicitare simpla prin email.

5. Soferii pot verifica online valabilitatea rovinietei?
Da, exista posibilitatea de a verifica valabilitatea rovinietei online. Gasesti aceasta facilitate la secţiunea „Verificare rovinieta” de pe site-ul www.roviniete.ro. Trebuie sa completezi doar doua campuri respecti numarul masinii si seria de la sasiu.

6. Mai exact, pe ce drumuri se aplica tariful de utilizare (rovinieta)?
Conform O.G. 15/2002 modificata si completata cu O.U.G. 8/2015 si legea 186/2015:

(21)Tariful de utilizare se aplica pe reteaua de drumuri nationale din Romania, astfel cum este definita la alin. (1) lit. d), cu exceptia sectoarelor de drum national aflate in intravilanul municipiilor intre indicatoarele de intrare/iesire in/din acestea.

art. 1 alin. (1):

d)reteaua de drumuri nationale din Romania – drumurile de interes national definite conform art. 6 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

(1)Drumurile de interes national apartin proprietatii publice a statului si cuprind drumurile nationale, care asigura legaturile cu capitala tarii, cu resedintele de judet, cu obiectivele de interes national, intre ele, precum si cu tarile vecine, si pot fi clasificate ca:

a)autostrazi;
b)drumuri expres;
c)drumuri nationale europene (E);
d)drumuri nationale principale;
e)drumuri nationale secundare.

7. Cat de mari sunt amenzile in cazul lipsei unei roviniete valabile?
Amenzile aplicabile soferilor care circula cu autovehicule pe drumurile Romaniei fara o rovinieta valabila sunt cuprinse intre 250 si 4500 de lei, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 15/2002, act normativ prin care este reglementat tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale.

8. Cine iti verifica valabiltatea rovinietei online si te poate amenda?
In vederea verificarii valabilitatii rovienietei online, dar si a celei clasice, CNAIR a amplasat pe drumurile nationale camere video de supraveghere. De asemenea, controlul rovinietelor se mai poate efectua si cu ajutorul camerelor video mobile, impartite intre cele sapte Directii Regionale de Drumuri si Poduri din subordinea CNAIR S.A.

Mai mult decat atat, valabilitatea rovinietelor iti poate fi verificata si de catre personalul imputernicit al Inspectoratului General al Politiei Romane, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier si al CNAIR S.A. (in punctele de trecere a frontierelor).

9. Daca iti achizitionezi o rovinieta online imediat dupa ce ai fost sanctionat, mai esti obligat sa platesti acea amenda?
Daca ai fost luat in vizor de catre camerele de control in timp ce circulai fara rovinieta pe drumurile din Romania si te-ai gandit sa scapi de amenda cumparandu-ti imediat o rovinieta online, te asiguram ca aceasta metoda nu va da roade.
Pentru a evita toate aceste neplaceri si timpul pierdut degeaba, ca sa nu mai vorbim de banii pe care ii vei pierde fie pe amenda, fie in instanta, intra pe www.roviniete.ro si achizitioneaza simplu si rapid o rovinieta online.

Nume: Scala Assistance
Functie: Roviniete online
Email: rovinieteonline@yahoo.com
Telefon: 0732.773.773