Stories First, Music After - În lumea lui Ceaikovski

#Cultura / Educatie #Cluj Vizualizari: 61

Stories First, Music After
~din culisele concertelor~
În lumea lui Ceaikovski

Luni, 13 martie 2017, ora 18
Librăria Cărtureşti – Iulius Mall, Cluj-Napoca

Invitaţi:
Petre Sbârcea dirijor, profesor universitar
Gabriel Bebeşelea dirijor
Adriana Bera profesor universitar, pianistă

Moderator:
Marius Tabacu

Filarmonica de Stat „Transilvania”, în parteneriat cu Librăria Cărtureşti (Iulius Mall) vă invită luni, 13 martie, de la ora 18, la al treilea eveniment din seria „Stories First, Music After – din culisele concertelor” – care va prezenta o incursiune în lumea compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski.

Reprezentant strălucit al Romantismului muzical, Ceaikovski a reuşit să îmbine excelent spiritul rus cu tehnicile de compoziţie europene. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără cele trei piese care vor fi interpretate în concertul Filarmonicii din 17 martie: Marş slav (compus pentru un concert de binefacere, cu ocazia Războiului Ruso-Turc dintre 1876/1878), Uvertura-fantezia Romeo şi Julieta (inspirată din celebra dramă a lui William Shakespeare) şi Concertul nr. 1 pentru pian, în si bemol minor.

De această dată invitaţii noştri sunt dirijorul şi profesorul universitar Petre Sbârcea, dirijorul Gabriel Bebeşelea şi pianista şi profesorul universitar Adriana Bera. Discuţiile vor fi moderate de Marius Tabacu şi se vor axa în jurul programului concertului de vineri, 17 martie.

Adriana Bera, profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, a debutat în concert cu orchestra la vârsta de 15 ani. Au urmat apoi concerte şi recitaluri pe toate scenele ţării, colaborând cu dirijori ca Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Emil Simon, Ludovic Bács, Ion Baciu, Mircea Cristescu, Emanuel Elenescu şi Remus Georgescu. A susţinut recitaluri în Germania şi Finlanda şi a realizat înregistrări pentru Radiodifuziunea Română. Ca preşedinte al Societăţii Române Mozart, a organizat, pe parcursul a cincisprezece ani, Festivalul „Mozart” de la Cluj. Este autoarea cărţilor Retorică şi afect în discursul  pianistic mozartian, „Expression und Gusto” sau despre elocvenţă în pianistica mozartiană.

Discipol al lui Sergiu Celibidache şi Antonin Ciolan, Petre Sbârcea a studiat în Franţa, Italia şi Statele Unite ale Americii. A fost dirijorul Operei Române din Cluj şi al Filarmonicii din Sibiu, fiind invitat, de asemenea, şi la pupitrul unor orchestre din Germania, Ungaria, Italia, Austria, Franţa, Belgia, Rusia, Iran, Olanda, Elveţia, Luxemburg. Cetăţean de onoare al oraşelor Sibiu şi Cluj, Petre Sbârcea a fost distins cu Ordinul Cultural al României, cu Ordinul naţional Serviciul credincios în grad de cavaler şi a primit Medalia Mascagni (Italia).

La doar 28 de ani, Gabriel Bebeşelea este recunoscut ca unul dintre „cei mai înzestraţi dirijori ai României ultimelor decade” (Jurnalul Festivalului „George Enescu”, 2011). Câştigător al Competiţiei de Dirijat „Lovro von Matačić” de la Zagreb, Gabriel Bebeşelea este şi deţinătorul Premiului I la Concursul de Dirijat „Jeunesses Musicales” din 2010. Imediat după acest concurs, a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi, devenind cel mai tânăr şef de orchestră  într-o astfel de postură din România. Odată cu stagiunea 2013/2014, a fost numit Dirijor Invitat Principal la Filarmonica din Sibiu, al cărei dirijor permanent a devenit în stagiunea 2014/2015. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj, iar din această stagiune, Gabriel este Dirijorul Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

În 2014, Gabriel a primit Premiul pentru cel mai bun dirijor al Operelor Naţionale Române. În luna decembrie a aceluiaşi an, a fost semifinalist al Competiţiei „Donatella Flick” organizată de London Symphony. În 2015, a fost selectat ca participant activ la cursurile a doi dirijori de renume mondial: Bernard Haitink (la Festivalul de la Lucerna) şi Kurt Masur (Aurora Classical Festival).

***

„Stories First, Music After” reprezintă o serie de dialoguri informale cu dirijori, muzicologi, compozitori şi interpreţi, al căror scop este să apropie publicul larg de muzica clasică, iar fiecare eveniment de acest tip va fi legat de concertul săptămânii respective.

Departe de a se adresa doar specialiştilor, aceste discuţii îşi propun să explice muzica cultă pe înţelesul tuturor şi să demonstreze că ea nu este rezervată doar unui grup restrâns de privilegiaţi.

Accesul este gratuit, iar dialogul este încurajat.

 

 

Date de contact:
Nume: Diana Câmpean
Functie: secretar PR
Email: publicrelations@filacluj.ro
Telefon: 0754024244
Cuvinte cheie:
filarmonica transilvania, stories first-music after, ceaikovski, gabriel bebeselea, petre sbarcea, adriana bera, marius tabacu


Comunicat publicat de: Filarmonica de Stat (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Filarmonica de Stat

Concert simfonic - dirijor Cristian Oroşanu

#Cultura / Educatie #Cluj Vizualizari: 27
În stagiunile recente, Cristian Oroşanu a debutat la pupitrul unor ansambluri de renume: a dirijat Orchestre de Paris, Orchestre National de Bordeaux şi Orchestra Tonhalle din Zürich. În Japonia, dirijorul şi-a stabilit o relaţie strânsă cu un ansamblu tânăr şi dinamic, Hyogo Performing Arts Center Orchestra. În ultimii ani, a avut ocazia să lucreze ca dirijor asistent cu Yutaka Sado, Mstislav Rostropovici şi Ingo Metzmacher.…

Ceaikovski meets Ceaikovski la Filarmonica „Transilvania”

#Cultura / Educatie #Cluj Vizualizari: 75
Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a studiat cu Petre Sbârcea, Gabriel Bebeşelea a urmat ulterior cursurile de masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu Horia Andreescu, în prezent fiind doctorand al aceleiaşi instituţii, sub conducerea lui Dan Dediu. De asemenea, a urmat şi cursurile de masterat ale Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, sub îndrumarea profesorului Mark Stringer.…

Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului Ferdinando Sulla

#Cultura / Educatie #Cluj Vizualizari: 92
Vineri, 10 martie 2017, ora 19, Abonament 19 Colegiul Academic Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” Ferdinando Sulla dirijor Guillermo Pastrana violoncel Cornel Groza dirijorul corului Serghei Prokofiev Simfonia nr. 1 în Re major, op. 25, Clasica Dmitri Şostakovici Concertul nr. 1 pentru violoncel, în Mi bemol major, op. 107 Giuseppe Verdi Quattro pezzi sacri Ferdinando Sulla (n. 1987) a studiat orga, compoziţia şi dirijatul de cor, urmând…

Concert vocal-simfonic - dirijor Vladimir Lungu

#Cultura / Educatie #Cluj Vizualizari: 99
Pe scena Colegiului Academic, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii „Transilvania” sunt invitaţi soliştii: Claudia Bataragă (soprană), Melinda Duffner (mezzosoprană), Septimiu Boşca (bariton) şi Alin Anca (bas) pentru un program ce include arii, coruri şi pagini orchestrale din opere de Camille Saint-Saëns, Charles Gounod, Georges Bizet, Alexander Borodin, Pascal Bentoiu, Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Wolfgang Amadeus Mozart. Dirijorul corului este Cornel Groza. Născut în Republica…

Concert pentru tineret - Cvartetul Transilvan

#Cultura / Educatie #Cluj Vizualizari: 122
Concertul va cuprinde un program divers ce cuprinde selecţiuni din lucrări de Haydn, Mozart şi Beethoven. Povestitorul va completa parcursul momentelor muzicale cu explicaţii atractive pentru copii. Concertele educative fac parte din obiectivele Filarmonicii încă de la înfiinţarea instituţiei. Ele au luat forme diferite, de la un directorat la altul, scopul lor însă a fost mereu acelaşi: de a ne “creşte” şi de a ne…
Vezi profilul Filarmonica de Stat