PARTICIPAREA AGENŢIEI NAŢIONALE ANTIDROG LA GRUPUL ORIZONTAL PRIVIND DROGURILE, DE LA BRUXELLES

În cursul săptămânii trecute, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, Sorin Oprea, a participat, la reuniunea Grupului Orizontal de Lucru privind Drogurile (HDG), care se desfăşoară lunar, la Bruxelles.

Întâlnirea reunește reprezentanții statelor membre ale UE, ai Consiliului UE, ai Comisiei Europene, ai Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanii şi ai EUROPOL.

Temele care au fost dezbătute în cadrul reuniunii au vizat proiectul Planului de Acțiune al UE în domeniul drogurilor 2017 – 2020, propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului privind supunerea unor noi substanțe psihoactive unor măsuri de control, pregătirea declaraţiei politice pentru întâlnirea la nivel înalt între UE şi statele din America de Sud şi Centrală (CELAC), precum şi o informare cu privire la viitoarea reuniune a Grupului Dublin.

Având în vedere punctele de pe agendă, reprezentantul României a avut intervenţii privind modificarea unor măsuri din Planul european de acţiune 2017 – 2020, pentru implementarea Strategiei europene antidrog 2013 – 2020, în ceea ce priveşte reducerea cererii de droguri, reducerea ofertei de droguri, în domeniul coordonării, cooperării internaţionale, informării, cercetării, monitorizării şi evaluării.

De asemenea, directorul ANA a făcut o scurtă expunere referitoare la pericolul fentanylului, o substanţă sintetică utilizată de consumatorii de droguri, în special din SUA, având efectele opioidelor, în sensul monitorizării atente a acesteia la nivel UE şi pentru luarea unor măsuri imediate de prevenire şi combatere a consumului.

În România, nu au fost semnalate până în prezent cazuri de consum şi nici nu au fost descoperite reţele de trafic ale fantanylului.

În legătură cu declaraţia politică privind reuniunea UE – CELAC, poziţia României a exprimat necesitatea elaborării acesteia pe baza concluziilor întâlnirii anterioare de la Haga, din 2016, unde s-au stabilit puncte importante de dezbatere, cum ar fi: abolirea pedepsei cu moartea, proporţionalitatea pedepselor, alternative la sancţiunile coercitive şi reducerea riscurilor asociate consumului de droguri.

Având în vedere că preşedinţia Grupului Dublin este deţinută de România, la punctul referitor la viitoarea reuniune din luna iunie, au fost propuse teme actuale ale acestui mecanism mondial de cooperare, privind dezbaterea rapoartelor regionale pe fenomenul drogurilor în lume, acceptarea Thailandei şi Chinei ca şi observatori, precum şi modificarea regulamentului de funcţionare a grupului.

Date de contact:
Nume: COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE


Galerie foto:


Cuvinte cheie:
antidrog, HDG


Comunicat publicat de: Agentia Nationala Antidrog (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Agentia Nationala Antidrog

COLOREAZĂ-ȚI GENERAȚIA FĂRĂ DROGURI!

#Administratie Publica #Bacau Vizualizari: 37
campania de informare „TU ȘTII?!?” – campanie de informare și educare a adolescenților și tinerilor cu privire la riscurile consumului de substanțe psihoactive; proiectul local „AICI pentru TINE!” – proiect de prevenire a consumului de tutun, alcool și droguri destinat copiilor, adolescenților și părinților acestora internați temporar în Secția de Pediatrie și Secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău;…

„ORA ANTIDROG ALTFEL!”

Scopul acestui program este implicarea tuturor elevilor şi a cadrelor didactice în activităţi care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale acestora, să pună în valoare talentele şi capacităţile elevilor în diferite domenii, şi nu doar în cele prezente în curriculumul naţional, şi să stimuleze participarea lor la acţiuni variate, în contexte non-formale. Astfel, Agenţia Naţională Antidrog este parteneră în acest program şi va organiza,…

MARŞ ANTIDROG PE ROLE ŞI BICICLETE LA TIMIŞOARA

#Administratie Publica #Timis Vizualizari: 74
Cu această ocazie, tinerii timişoreni au participat la un marş pe role şi biciclete, ca alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber. De asemenea, participanţii au putut testa şi ochelarii care simulează efectele induse de consumul de alcool şi droguri ilegale, fiind astfel promovate comportamentele fără risc pe drumurile publice. Marşul antidrog a avut loc în mun. Timişoara, pe traseul Kaufland Timişoara (Str. Mihail Kogălniceanu)…

PROFESORII DIN SECTORUL 5 AL CAPITALEI, MEMBRI AI FICE ROMÂNIA, FORMAŢI DE SPECIALIŞTII ANA ÎN DOMENIUL DROGURILOR

Sesiunea de formare se va desfășura în perioada 12 – 17 mai a.c. şi va avea drept scop familiarizarea a 25 de cadre didactice din Inspectoratul Școlar al Sectorului 5 – voluntari FICE Romania -, cu noţiuni generale şi specifice din domeniul drogurilor. Principalele teme abordate vor viza: categoriile de droguri şi efectele acestora; noţiunile utilizate în domeniul drogurilor; fenomenul substanţelor noi cu efecte psihoactive;…

STUDENŢII UNIVERSITĂŢII ECOLOGICE DIN BUCUREŞTI, PENTRU PRIMA OARĂ ÎN PRACTICĂ LA AGENŢIA NAŢIONALĂ ANTIDROG

Stagiul de practică are drept scop furnizarea informaţiilor din domeniul drogurilor către studenţii şi masteranzii practicanţi, în vederea facilitării accesului acestora la un loc de muncă, contribuind, astfel, la participarea crescută pe piața muncii. Pe parcursul desfăşurării orelor de practică, specialiştii ANA oferă posibilitatea îndeplinirii în condiţii optime şi eficiente a obiectivelor specifice din cadrul procesului instructiv-educativ, dar si a perfecţionării continue a educaţiei şi…
Vezi profilul Agentia Nationala Antidrog