Evaluarea activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistrița-Năsăud desfăşurată în anul 2016

Conștienți de rolul pe care îl are Poliția în comunitate, în anul 2016, colectivul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, prin muncă în echipă, spirit de inițiativă și asumarea răspunderii, a crescut siguranța cetățeanului și a protejat valorile sociale fundamentale.

În anul 2016,  activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistrița-Năsăud  a avut ca principal obiectiv creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, avându-se în vedere următoarele domenii de activitate:

SERVIREA COMUNITĂȚII :

  • Au fost organizate și desfășurate 1.013 acțiuni și 8.887 controale;
  • 1838 de stări conflictuale aplanate;
  • Polițiștii au intervenit la un număr de 13.521 apeluri de urgenţă;
  • 632 de participări la misiuni de ordine cu ocazia adunărilor publice;
  • 24 de proiecte și campanii de prevenire-informare care au avut  peste 50.000 de beneficiari;
  • Au fost confiscate 3358 kg substanţe periculoase și 86 kg articole pirotehnice.

SIGURANȚA CETĂȚEANULUI

Cea mai relevantă reflexie a  gradului de siguranță al cetățeanului în județul Bistrița-Năsăud este reprezentată de evoluția ratei criminalității.

Infracționalitatea sesizată a înregistrat o scădere de 7,9 %,  trendul fiind reflectat și de scăderea infracționalității constatate cu 8,18%. Infracțiunile de furt și furt calificat sesizate, care reprezintă ponderea cea mai importantă din totalul faptelor contra patrimoniului,  înregistrează o scădere de 9,53%.

Infracționalitatea stradală sesizată care este cea mai ușor perceptibilă manifestare a fenomenului infracțional precum și un indicator de referință asupra gradului de siguranță publică înregistrează o diminuare importantă cu 19,33%, remarcându-se scăderi la faptele de furt/furt calificat  cu 21,1%.

Activitățile preventive și de combatere desfășurate la nivelul inspectoratului au avut ca scop protejarea vieții, integrității fizice, psihice și libertății persoanei reușindu-se diminuarea infracțiunilor sesizate de acest gen cu 4,54%.

Infracțiunile grave contra vieții și integrității fizice a persoanei sesizate scad cu 21,42%.

De asemenea, infracțiunile de înșelăciune sesizate înregistrează o scădere cu 18,72% pe fondul eforturilor preventive și de combatere depuse, în special de către polițiștii specializați din structurile de investigații criminale și criminalității economice.

Infracțiunile sesizate de tulburare de posesie scad cu 7,05% ca efect al aplicării principiilor poliției de proximitate adaptate la  mediul rural.

DOMENIUL SILVIC

Combaterea acestui fenomen a devenit din ce în ce mai eficientă prin eforturile comune ale Poliției Române și Gărzii Forestiere.

Prevenirea și combaterea delictelor silvice constituie o prioritate specifică județului Bistrița-Năsăud. Pe parcursul anului 2016 au fost organizate și desfășurate 471 de acțiuni pe linie silvică și 1074 controale, în cadrul cărora au fost constate și aplicate 478 de sancțiuni contravenționale și s-a confiscat cantitatea de 5346  mc material lemnos.

În anul 2016, în județul Bistrița-Năsăud, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de mijloace de transport material lemnos indisponibilizate, creșterea numărului de persoane puse sub acuzare (procentual creșterea fiind de 6,32%), creșterea semnificativă a numărului de persoane față de care s-au dispus măsuri preventive pentru infracțiuni silvice sau conexe și a numărului de inculpați arestați preventiv pentru infracțiuni silvice.

SIGURANȚA RUTIERĂ

Principalele cauze generatoare de producerea accidentelor rutiere rămân viteza neadaptată la condițiile de drum, nerespectarea distanței între autovehicule și traversarea neregulamentară a pietonilor.

Pentru a avea o imagine obiectivă cu privire la siguranța rutieră în județul nostru trebuie să ţinem cont de creşterea parcului de autovehicule înmatriculate în judeţul Bistriţa-Năsăud în ultimii ani, la care se adaugă creşterea numărului de persoane deţinătoare de permise de conducere auto și de creșterea constantă a volumului de trafic  rutier pe DN17.

Ca urmare a activităților de monitorizare, prevenire și conștientizare, desfășurate de către polițiștii de profil, riscul rutier a înregistrat o diminuare în anul 2016, care se reflectă prin:

  • Diminuarea cu 16,51% a accidentelor grave de circulație
  • Scăderea numărului de persoane decedate cu 4,44%
  • Reducerea numărului persoanelor rănite grav  cu 19,19%

Au fost constatate și aplicate 58.961 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.140.858  lei  cu 9,66% mai mult decât în anul precedent. De asemenea, au fost suspendate  1.671   permise de conducere şi au fost retrase 1.240 certificate de înmatriculare.

Un aspect pozitiv pe linia cooperării interinstituționale l-a constituit proiectul de informare și conștientizare pe risc rutier „ÎNCOTRO?… DĂ ȘANSĂ VIEȚII!”, desfășurat la nivel județean în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița al Județului  Bistrița-Năsăud și susținut de principale instituții județene ale statului, a creat premisele unei munci de echipă, în folosul tuturor participanților la traficul rutier, din județul nostru.

PREVENIREA ȘI COMBATEREA EVAZIUNII FISCALE

Pentru îndeplinirea obiectivtului legat de asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, în anul 2016 s-a reușit recuperarea prejudiciilor în dosarele penale de evaziune fiscală în proporție de 58,28%  (prin plată în sumă de 1.004.848 lei și prin măsuri asigurătorii în valoare de 375.391,54 lei).

PREVENIREA ȘI COMBATEREA INFRACȚIONALITĂȚII LA REGIMUL PRODUSELOR ACCIZABILE

A fost confiscată cantitatea de 169.065 țigarete provenite din contrabandă și cantitatea de 2.577,21 litri alcool, au fost indisponibilizate 4 autovehicule folosite pentru transportul țigaretelor și alcoolului și s-a recuperat suma de 102.595 lei. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea confiscării extinse bunuri în valoare de  176.827 lei.

Polițistul -cea mai importantă resursă a IPJ BN

Pentru reducerea deficitului de personal, în cursul anului 2016 au fost organizate mai multe concursuri, prin care au fost ocupate 75 de funcții de agent, 12 funcții de ofițer și 4 funcții de personal contractual.

În anul 2017, obiectivul principal al Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud rămâne creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățenii bistrițeni.

Date de contact:
Nume: Agent principal de poliţie SÎRB CRINA MARIA
Functie: Purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean
Email: crina.sirb@bn.politiaromana.ro
Comunicat publicat de: Administrator (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Administrator

Grupul Carrefour a început remodelarile magazinelor BILLA, începand cu 1 martie!

În 22 decembrie 2015, Carrefour anunța semnarea unui acord de achiziție a societății Billa România, cu Grupul Rewe. Într-o a doua etapă, pe 29 iunie 2016, Consiliului Concurenței abrobă achizitia celor 86 de magazine Billa. Datorită acestei achiziții, Carrefour devenea primul operator de supermarketuri din România, ca prezență geografică, întărindu-și astfel oferta multiformat și mergând totodată mai aproape de clienți. Din 4 iulie 2016 a…

Holzindustrie Schweighofer continuă implementarea planului solid pentru o industrie sustenabilă a lemnului

“Una dintre preocupările noastre principale este să achiziționăm doar lemn recoltat în condiții legale, de aceea am pus la punct un sistem de control sporit pentru a asigura un lanț mai durabil și complet de aprovizionare. Mai mult, implementăm în România un sistem foarte modern de urmărire prin GPS. Timflow urmărește traseul lemnului de la locul de încărcare până la fabricile noastre. Toate aceste date…

RENOMIA SRBA Insurance Broker si-a premiat angajatii si partenerii

#Asigurari #Bucuresti Vizualizari: 157
Intr-o atmosfera de lucru intens, cei peste 100 de participanti au beneficiat de analize si prezentari interesante, sustinute de catre echipa de management a companiei impreuna cu Ms. Klara Kodua, directorul departamentului international al Renomia Group, avocati si specialisti in training. Pe parcursul galei, invitatii au beneficiat si de momente relaxante iar buna dispozitie  a fost apanajul serii.   “Urmare a actiunilor constante si consecvente…

Începând cu luna martie 2017, toate persoanele care achiziționează bilet de intrare la patinoarul Telekom Arena beneficiază de acces gratuit la galeria Țiriac Collection

Având în vedere proximitatea celor două locații, părinții pot profita de oportunitate și pot organiza pentru cei mici un program benefic pentru sănătatea și dezvoltarea acestora. O sesiune de patinaj pe gheața singurului patinoar de dimensiuni olimpice din zona București-Ilfov poate fi urmată de o după-amiază educativă petrecută în familie la galeria Țiriac Collection, care reunește automobile și motociclete remarcabile, adevărate repere pentru evoluția industriei…

NN Group îl numește pe Marius Popescu CEO al NN din Turcia

#Asigurari #Bucuresti Vizualizari: 184
Marius Popescu se alătură echipei din Turcia după 12 ani petrecuți alături de echipa din România. În cadrul organizației din România, Marius a ocupat numeroase poziții de management, printre acestea numărându-se cele de CEO al NN Investment Partners și CEO al NN Pensii. A fost numit CEO al NN în România începând din 2013 și, împreună cu echipa sa, a contribuit la consolidarea poziției de…
Vezi profilul Administrator