Calibrarea aparatelor de masura si control

#Tehnologie #Bucuresti Vizualizari: 121

Calibrarea reprezinta identificarea si documentarea deviatiei unei masuratori de la un standard de inalta acuratete. Valoarea obtinuta din masuratoarea efectuata cu instrumentul respectiv este apoi comparata cu o valoare prestabilita si apreciata ca fiind standard in anumite conditii de testare.

Scopul calibrarii

Calibrarea aparatelor de masura si control se realizeaza din trei mari motive:

  • Pentru a asigura trasabilitatea instrumentelor de masura si acuratetea masuratorilor
  • Pentru a nu altera rezultatele altor tipuri de masuratori
    Pentru a garanta calitatea si viabilitatea aparatelor de masura si control

Calibrarea este un proces care asigura alinierea unui aparat de masura si control la standardele nationale. Cel mai important, calibrarea garanteaza calitatea unui produs si alinierea acestuia la standardele internationale de siguranta si viabilitate.

Trasabilitatea

Calibrarea asigura trasabilitatea masuratorilor diverselor aparate de masura si control pentru a asigura alinierea acestora la diverse standarde de calitate (de ex: ISO 9000). Calibrările periodice asigură faptul că se menține calitatea și repetabilitatea produsului finit.

Incertitudinea

Masuratorile sunt efectuate cu scopul de a lua decizii corecte. Asadar, daca se fac masuratori de proasta calitate, atunci si deciziile vor fi unele incorecte. Incertitudinea unei masuratori este o estimare numerica a rezultatelor care ajuta la minimizarea riscului in cazul obtinerii unor rezultate imprecise.

Viabilitatea

Majoritatea aparatelor de masura si control au o acuratete mai mare decat cea impusa de standarde, cu scopul de a permite o marja de eroare a rezultatelor fara a afecta in mod considerabil calitatea masuratorii. Cu toate acestea, 1 din 6 instrumente de masura reies ca nefiind viabile la testarea efectuata de catre laboratoarele de calibrare. Un aparat de masura si control primeste un certificat de calibrare numai atunci cand dovedeste ca e viabil si indeplineste corespunzator scopul pentru care a fost fabricat.

Cum se asigura trasabilitatea unei masuratori

Comunitatea internationala a masuratorilor stabileste standardele care definesc cum se masoara variabilele de calitate si cantitate, precum si metodele de comparare a standardelor de siguranta.

Pentru a se asigura trasabilitatea unei masuratori, urmatoarele elemente trebuie luate in considerare:

  • personal competent care prezinta abilitatea de a interpreta si aplica corespunzator procedurile
  • calibrarea aparatului de masura si control
  • o definitie corespunzatoare si recunoscuta oficial privind modalitatea de masurare a rezultatelor cantitative

Cand trebuie sa aiba loc procesul de calibrare?

Calibrarea are loc fie atunci cand un aparat de masura si control este produs, pentru a se asigura specificatia din fila de catalog, fie dupa o perioada prestabilita de utilizare. De asemenea, procesul de calibrare este recomandat si in cazul in care aparatul de masura si control a fost supus unor socuri sau evenimente potential daunatoare care sunt suspectate ca ar putea afecta calitatea masuratorilor ulterioare.

Date de contact:
Nume: ronexprim
Cuvinte cheie:
aparate de masura si control


Comunicat publicat de: Ronexprim (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Ronexprim

Cum te ajuta camerele de termoviziune in inspectii

In plus, ai si cele mai bune servicii de consultanta, impreuna cu garantii extinse pentru toate tehnologiile, aparatele de masura si control, camere de termoviziune, aparatura de laborator de pe piata – de la 2 ani la garantia pe viata. Cum sunt folosite camerele de termoviziune Profesionistii in termografie le folosesc, de regula, in 3 metode pentu a realiza inspectiile cu infrarosu: Metoda comparativa –…

Cumpara o camera de termoviziune Fluke TiS10 primesti un acumulator

#Tehnologie #Bucuresti Vizualizari: 412
Camera de termoviziune Fluke TiS10, instrumentul de masura pe care te poti baza, indiferent de situatie Datorita investitiei constante in cea mai buna tehnologie, marca Fluke este cea mai intalnita in trusa de scule a oricarui profesionist care se respecta. De aceea, 4 din 5 persoane care isi desfasoara activitatea in domeniul electric, electronic, ingineriei etc., aleg Fluke ca prima alternativa pentru cele mai bune…
Vezi profilul Ronexprim