Aurora boreala - Ce este, culori, cum se produce si unde apare?

Aurora boreală este, de fapt, o altă denumire pentru aurora polară. Aurora polară este un fenomen optic care constă într-o strălucire intensă observată noaptea în regiunile din proximitatea zonelor polare. Atunci când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, iar atunci când apare în emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă.

Aurora boreală apare atunci când Soarele devine foarte activ, acest lucru se întâmplă, de obicei, odată la 11 ani. Având în vedere faptul că știința este foarte avansată, cercetătorii ne pot anunța din timp când va apare următoarea auroră.

Aceasta poate fi cel mai bine văzută de cei care stau in preajma polilor magnetici, datorită faptului că fenomenul apare lângă polii magnetici ai Pământului. Cum, la unul din poli, se găsește Antarctica, cel mai posibil este ca aurora să fie văzută în emisfera nordică, în general cele mai bune locuri de unde poate fi admirată sunt Europa (Norvegia, Suedia, Finlanda si Islanda) sau America de Nord (Yokon, Nunavut, Teritoriile Nordice si Alaska).

Sute de ani, luminile apărute pe cer au fost sursă de speculații, superstiții și venerație. În Franța au fost descoperite picturi rupestre, în care apăreau aceste fenomene, vechi de peste 30.000 de ani. Abia în anul 1880 a fost făcută, pentru prima dată, legătura dintre aurorele boreale şi activitatea solară.

Termenul de auroră boreală a fost folosit inițial de Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas.

Citeste mai mult pe https://amiiko.ro/descopera/aurora-borealaCuvinte cheie:
aurora boreala


Comunicat publicat de: Stefan Laurentiu (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Stefan Laurentiu

Ce este kendama si cu ce te ajuta?

Într-o zi eram în trece pe la Cărturești Carusel. Alegeam un cadou pentru un copil de 12 ani. Studiind rafturile cu jocuri inteligente am observat ceva nou, ce nu văzusem până acum. Inițial am privit obiectul cu suspiciune. Părea să semene cu un mini ciocan de lemn cu o bilă, care era legată de acesta cu o ață. Mi s-a părut interesant, dar am ezitat…
Vezi profilul Stefan Laurentiu