ACTIVITATEA INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN BACĂU ÎN ANUL 2016

#Administratie Publica #Bacau Vizualizari: 116

În anul 2016, activitatea poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău a avut ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale, asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Polițiștii au acţionat cu fermitate și responsabilitate pe raza de competenţă, pentru menținerea sub control a infracționalității, fapt pentru care la nivelul Inspectoratului de Poliţie Județean Bacău infracționalitatea sesizată prezintă o diminuare cu 12,9%, față de anul 2015.

În privința criminalității contra patrimoniului, s-a înregistrat o diminuare cu 16,8% a sesizărilor de această natură: în mediul urban cu 15,3%, iar în mediul rural cu 19,3%.

Prevenirea și combaterea infracțiunilor de tâlhărie, care prin modul de comitere creează o stare de temere în rândul comunității, a reprezentat o prioritate a polițiștilor băcăuani. Astfel, urmare a acțiunilor desfășurate, aceste genuri de infracțiuni s-au diminuat cu 11,1%: în mediul urban cu 8,9% și în mediul rural cu 18,5%.

În anul 2016 s-a acționat și pe linia prevenirii infracțiunilor de înșelăciune, mai ales a celor comise prin metoda “accidentul”.

Activitatea de prevenire a faptelor cu violenţă, care, de cele mai multe ori, se comit pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice ori al unor stări conflictuale, a fost eficientă, iar măsurile dispuse pentru combaterea şi menţinerea sub control a acestora, şi- au atins obiectivele.

Infracţiunile sesizate de natură economico-financiară s-au diminuat cu 24%, faţă de perioada similară a anului trecut.

Pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, la nivelul județului Bacău au fost aplicate 1.030 sancțiuni contravenţionale și au fost indisponibilizate bunuri în valoare de peste 1,7 milioane lei, iar prejudiciul recuperat a fost în valoare de 2,6 milioane lei.

Comparativ cu anul 2015, criminalitatea stradală s-a diminuat cu 18,4% continuând trendul descendent înregistrat în ultimii 4 ani. Astfel, la finele anului ne situăm sub valorile înregistrate în perioada 2009 – 2015. Diminuarea criminalității stradale se manifestă la majoritatea structurilor de poliție subordonate.

Pe linia armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, în urma activităților desfășurate au fost confiscate 7.823 kg articole pirotehnice, 350 kg substanțe toxice și 179 kg produse de protecție a plantelor.

În domeniul silvic au fost organizate acțiuni, în urma cărora au fost aplicate 964 sancţiuni contravenţionale.

Concomitent cu aplicarea sancțiunilor principale, s-a dispus confiscarea a peste 2.450 m.c. material lemnos.

Pentru siguranța comunității, polițiștii de ordine publică au participat la 1.123 acțiuni preventive, au executat 4.361 controale directe, au intervenit la 16.044 solicitări la apelurile 112.

Principalele misiuni desfășurate în cooperare cu unitățile teritoriale M.A.I. din județul Bacău, în domeniul ordinii și siguranței publice, au fost cele prilejuite de sărbătorile religioase, manifestările comemorative, cultural-artistice, sezonul estival și sezonul rece, alegerile locale și parlamentare, vizitele oficiale ale unor demnitari români și străini.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au îndeplinit cu succes peste 630 de misiuni de menținere a ordinii publice.

Activitatea pe linie de urmărire desfăşurată în perioada analizată a avut rezultate preponderent pozitive, în condițiile în care volumul de muncă a crescut considerabil, acest lucru și datorită modificărilor legislative de natură penală.

În cursul anului 2016, polițiștii de investigații criminale au desfășurat activități specifice și au identificat persoane urmărite internaţional, punând în executare mandate europene de arestare, sub coordonarea și controlul procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

Pentru prevenirea şi combaterea producerii evenimentelor rutiere pe arterele deschise circulaţiei publice, precum și pentru combaterea faptelor de natură antisocială care se comit în apropierea drumului public, au fost organizate și executate 971 acţiuni preventive și 90 alte misiuni. Poliţiştii au aplicat 58324 sancţiuni, au reţinut 5604 permise şi au restras 1896 certificate de înmatriculare.

În urma activităților desfășurate, numărul accidentelor grave de circulație rutieră a scăzut cu 3,4%. În același timp, s-a redus numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere (-21,3%) și al celor rănite grav (-7,2%).

Pe linia accesării fondurilor europene, dar și în contextul activității de cooperare internațională, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău a fost inițiată implementarea proiectului “Cooperare transnațională între autorități de aplicare a legii pentru întărire activității de prevenire și luptă împotriva fraudei cu fonduri europene acordate în domeniul agriculturii”, proiect ce se desfășoară în perioada decembrie 2016- februarie 2018, în parteneriat cu polițiile din Bulgaria, Polonia și Republica Moldova.

Acţiunile viitoare ale poliţiştilor vor viza în îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră.

Rămâne, de asemenea, o prioritate asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe raza de competenţă şi destructurarea grupărilor infracţionale.

Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.

Date de contact:
Nume: Inspector principal de poliţie Ciobanu Gabriela
Functie: Purtător de cuvânt
Email: presa@bc.politiaromana.ro
Telefon: 0234 202033
Comunicat publicat de: Administrator (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Administrator

Grupul Carrefour a început remodelarile magazinelor BILLA, începand cu 1 martie!

În 22 decembrie 2015, Carrefour anunța semnarea unui acord de achiziție a societății Billa România, cu Grupul Rewe. Într-o a doua etapă, pe 29 iunie 2016, Consiliului Concurenței abrobă achizitia celor 86 de magazine Billa. Datorită acestei achiziții, Carrefour devenea primul operator de supermarketuri din România, ca prezență geografică, întărindu-și astfel oferta multiformat și mergând totodată mai aproape de clienți. Din 4 iulie 2016 a…

Holzindustrie Schweighofer continuă implementarea planului solid pentru o industrie sustenabilă a lemnului

“Una dintre preocupările noastre principale este să achiziționăm doar lemn recoltat în condiții legale, de aceea am pus la punct un sistem de control sporit pentru a asigura un lanț mai durabil și complet de aprovizionare. Mai mult, implementăm în România un sistem foarte modern de urmărire prin GPS. Timflow urmărește traseul lemnului de la locul de încărcare până la fabricile noastre. Toate aceste date…

RENOMIA SRBA Insurance Broker si-a premiat angajatii si partenerii

#Asigurari #Bucuresti Vizualizari: 161
Intr-o atmosfera de lucru intens, cei peste 100 de participanti au beneficiat de analize si prezentari interesante, sustinute de catre echipa de management a companiei impreuna cu Ms. Klara Kodua, directorul departamentului international al Renomia Group, avocati si specialisti in training. Pe parcursul galei, invitatii au beneficiat si de momente relaxante iar buna dispozitie  a fost apanajul serii.   “Urmare a actiunilor constante si consecvente…

Începând cu luna martie 2017, toate persoanele care achiziționează bilet de intrare la patinoarul Telekom Arena beneficiază de acces gratuit la galeria Țiriac Collection

Având în vedere proximitatea celor două locații, părinții pot profita de oportunitate și pot organiza pentru cei mici un program benefic pentru sănătatea și dezvoltarea acestora. O sesiune de patinaj pe gheața singurului patinoar de dimensiuni olimpice din zona București-Ilfov poate fi urmată de o după-amiază educativă petrecută în familie la galeria Țiriac Collection, care reunește automobile și motociclete remarcabile, adevărate repere pentru evoluția industriei…

NN Group îl numește pe Marius Popescu CEO al NN din Turcia

#Asigurari #Bucuresti Vizualizari: 185
Marius Popescu se alătură echipei din Turcia după 12 ani petrecuți alături de echipa din România. În cadrul organizației din România, Marius a ocupat numeroase poziții de management, printre acestea numărându-se cele de CEO al NN Investment Partners și CEO al NN Pensii. A fost numit CEO al NN în România începând din 2013 și, împreună cu echipa sa, a contribuit la consolidarea poziției de…
Vezi profilul Administrator